Leuke weetjes over koffiebonen

Leuke weetjes over koffiebonen

22 oktober 2020 0 Door Redactie

Voor veel volwassenen is een ochtend niet compleet zonder hun kopje verrukkelijke hete zwarte goedje: ik heb het natuurlijk over koffie. Er zijn mensen die niet zo kritisch zijn over hun koffie, zolang ze er maar het gewenste opwekkende effect van ervaren. Maar echte koffie connoisseurs proeven de kleinste details en verschillen in ieder kopje, met name als het gaat om de koffiebonen. Als je thuis graag je koffie op je eigen manier zet, dan is het halen van hoogwaardige koffiebonen geen overbodige luxe.

Arabica en robusta

Tegenwoordig vind je in de koffiecultuur voornamelijk twee soorten bonen: arabica en robusta. Deze twee soorten koffiebonen worden gezien als de beste bonen voor het maken van kwalitatief goede koffie. Echter zit er tussen de twee boonsoorten ook een kwaliteitsverschil. Als je naar je favoriete koffietentje gaat, dan is de kans groot dat de koffiebonen die ze daar gebruiken arabica bonen zijn. Arabicac wordt gezien als een hoogwaardige boonsoort. Robusta wordt daarentegen voornamelijk gebruikt voor oploskoffie. Dat komt omdat de productie van robusta bonen sneller en gemakkelijker is dan arabica en dus goedkoper. Robusta is zeer acceptabel voor mensen die graag oploskoffie drinken. Maar voor de koffie snobs onder ons gaat er niets boven arabica bonen.

Invloeden op de smaak

Waar de bonen vandaan komen, heeft ook veel invloed op de uiteindelijke smaak. Het klimaat en de bodemsamenstelling bepalen de smaak van koffiebonen. Zo proeven koffiebonen uit Ethiopië bijvoorbeeld vol, rijk en zelfs een beetje wijnachtig. Dat komt door het klimaat en de bodem aldaar. Maar niet alleen die natuurlijke factoren hebben invloed op de smaak. Hoe de koffiebonen gebrand worden bepalen ook voor een groot gedeelte de smaak en zelfs de hoeveelheid cafeine. Zo bevatten donker gebrande bonen bijvoorbeeld minder cafeine dan lichte.

Verschillende soorten koffie drankjes

Iedereen drinkt zijn/haar kopje koffie anders. De een heeft de koffie het liefst zwart zonder iets erin. De ander vind dit ook heerlijk, maar houdt van een meer intense smaak en sterker effect en drinkt het liefst een espresso. En zo zijn er ook mensen die hun koffie het liefst aanlengen met romige melk. Maar er zijn zoveel meer soorten koffie die je tegenwoordig kunt bestellen. Dat is wel duidelijk als je in een koffietentje staat en naar het uitgebreide menu kijkt. Maar de meest bekende en populaire koffie drankjes, die hun oorsprong kennen uit Italië, zijn Americano, Espresso, Cappuccino, Latte Macchiato en Latte – in Nederland ook wel 'koffie verkeerd' genoemd.

De Americano

De Americano heeft zijn naam te danken aan de Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog in Italië gestationeerd waren. In Italië drinkt men het liefst Espresso. Maar als je dat nog niet eerder gedronken hebt, dan kan de smaak wat overweldigend zijn. Dit was ook het geval voor de Amerikaanse soldaten, die daarom hun Espresso aanlengden met heet water om de smaak van de koffie te verzachten.