Sous vide koken doe je zo

Sous vide koken doe je zo

14 oktober 2021 0 Door Redactie

Ben jij een liefhebber van lekker eten en sta je er altijd voor open om op een nieuwe manier te leren koken? Dan raden we het je zeker aan om dit artikel door te nemen. In dit artikel gaan we je meer vertellen over sous vide koken. Dit is een unieke manier van koken en onderstaand leggen we je graag uit hoe je het beste op deze manier kunt koken. 

Lekker eten, wie houdt hier nu niet van? Steeds meer mensen vinden het leuk om zelf de lekkerste gerechten op tafel te zetten en tegenwoordig is dit nu eenmaal een stuk makkelijker omdat we de beschikking hebben over het internet. Op het internet zijn veel handige website te vinden die jou precies vertellen hoe jij een gerecht moet maken. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een kijkje te nemen op het YouTube kanaal van een bekende kok. Een bekende kok kan jou namelijk precies laten zien hoe je een gerecht maakt. Mocht jij bijvoorbeeld aan sous vide koken willen doen, dan is hier gegarandeerd een filmpje over te vinden op het internet.

Sous vide koken is zeer bijzonder

Wanneer we het hebben over sous vide koken, dan hebben we het over een bijzondere techniek. Deze techniek is er namelijk om ervoor te zorgen dat je vacuüm verpakt eten zo goed mogelijk kunt koken. Wanneer je met sous vide koken aan de slag gaat, dan laat je vacuüm verpakt eten op een constante en relatief lage temperatuur voor een langere periode koken in een waterbad. 

Sous vide is een Franstalig begrip en de letterlijke vertaling is onder vacuüm. Mocht je aan de slag gaan met sous vide koken, dan is het goed om te weten dat de apparatuur die je hierbij gebruikt er voornamelijk is om vlees, vis, gevogelte, groente, fruit, desserts, alcoholistische drank en oliën te bereiden.

Een rijke geschiedenis

Sous vide koken is iets wat al wordt gedaan sinds 1970. Deze manier van koken is afkomstig uit Frankrijk. In het begin was het vooral de bedoeling dat men er met deze manier van koken voor kon zorgen dat gerechten langer houdbaar konden zijn. Later pas werd deze manier van koken ook toegepast voor andere doeleinden. Zo brachten twee Franse koks hier in 1974 verandering in toen zij met deze manier van koken aan de slag gingen om ganzenlever te bereiden. Met deze manier van koken wilde ze ervoor zorgen dat er minder vlees verloren zou gaan en dit is uiteindelijk gelukt

Tal van mogelijkheden

In de eerste alinea vertelden we het je al, maar anno 2021 zijn er tal van mogelijkheden op het moment dat je een goed gerecht op tafel wilt zetten. Zo zou je er ook voor kunnen kiezen om naar tutorials te kijken over sous vide koken, waarin men jou precies verteld hoe je een bepaald gerecht moet maken. Ook krijg je dan te zien welke ingrediënten je moet kopen en om welke ingrediënten het gaat. De kans dat het dan nog mis gaat, is natuurlijk niet heel groot!