Wit brood bakken zonder broodbakmachine

Wit brood bakken zonder broodbakmachine

3 juni 2021 0 Door Redactie

Wit brood bakken zonder broodbakmachine

Stel je wilt een lekker luchtig wit brood bakken. Maar je hebt geen broodbakmachine in je bezit en wilt er ook geen aanschaffen. Wat moet je dan doen om toch een lekker luchtig wit brood te kunnen bakken?

Om een wit brood te kunnen bakken is niet perse een machine nodig. Veel mensen bakken wit brood toch met de hand. Wat wel handig is voor het bakken van brood, is een brood bakblik. Als je ook deze niet in huis hebt, kan je ook gaan voor een rustiek wit brood wat zijn eigen vorm aan neemt.

Als ingrediënten kan je kiezen tussen een kant en klaar pak broodmix, of je stelt zelf de ingrediënten samen. In een wit brood gaat: Bloem, water, gist, suiker en zout. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Als je langer kneed, of een keukenmachine laat kneden, komen er meer gluten vrij. Hoe meer gluten er vrij komen hoe luchtiger het brood later wordt.

Als alle ingrediënten goed door elkaar gekneed zijn. Mag het brood 1 uur rijzen. Dit kan je het beste in een kom doen, met een vochtige warme doek er over heen.

luchtig wit brood bakken

Na het uur rijzen kan je het of in de vorm doen, of los op de bakplaat leggen. Het is wel handig een bakpapier onder het brood te leggen. Dan leg je de vochtige doek weer over het brood heen en laat je het nogmaals een uur rijzen, op de bakplaat of in het bakblik.

Tijdens het laatste deel van het rijsproces, kan je de oven alvast voorverwarmen op 200 graden. He brood gaat ongeveer een half uur in de oven. Kijk na het half uur of het brood al bruin kleurt. Als je het brood uit de oven haalt en er op klopt, en het hol klinkt is het brood meestal goed gaar.

Het duurt even om zelf wit brood te bakken. Maar zeg nou zelf wie houdt er nu niet van de geur van vers gebakken brood in je huis. En het is zeker ook erg lekker op om te eten en super vers.