Zo makkelijk is het om duurzaam te eten.

Zo makkelijk is het om duurzaam te eten.

22 december 2020 0 Door Redactie

Het is voor steeds meer mensen belangrijk om duurzame producten te eten, althans dat valt mij op. In mijn vriendenkring zijn er steeds meer die opletten wat ze in de winkel kopen. Zo wordt er in mijn vriendenkring steeds minder vlees gegeten. Het is grappig om te zien hoe je elkaar aansteekt om meer te letten op het eten van duurzame producten. Nu heb ik weer iets nieuws ontdekt. Nou ja, het is voor mij tenminste iets nieuws. Ik hoorde dus dat palmolie die in Nederland wordt gebruikt voor producten op een duurzame manier wordt verbouwd en geproduceerd. Ik dacht altijd dat palmolie alleen gebruikt werd om mee te koken, maar het zit dus in heel veel voedingsproducten, zoals margarine, chocola en ijs. Dus ik bleef een beetje zitten met de vraag what is palm oil?

 

What is palm oil?

Omdat het in veel voedingsproducten gebruikt wordt, werd de vraag what is palm oil steeds groter voor mij. Ik heb mij daarom even verdiept in het ingrediënt. Als eerst heb ik even rondgevraagd binnen mijn vriendenkring. Een vriend wist mij te vertellen dat palmolie inderdaad in heel veel voedingsproducten zit en vond daarom mijn vraag what is palm oil ook wel een beetje raar. Alsof ik had moeten weten wat het was. Voor mij genoeg reden om mijn vraag what is palm oil wat dieper te gaan onderzoeken. Uit mijn onderzoek blijkt dat palmolie wordt verkregen van de palm olie vrucht. Palm olie vruchten worden verbouwd op palmolie plantages. De vrucht zelf is oranje, maar de palmolie heeft een beetje een gelige kleur nadat het bewerkt is.

 

Waarom wordt palmolie voor voedingsproducten gebruikt?

Nu ik een antwoord had op de vraag what is palm oil, vroeg ik mij nog wel steeds af waarom het dan zoveel wordt gebruikt. Het is namelijk de meest geconsumeerde plantaardige olie in de wereld. Het wordt in vele producten gebruikt, waaronder margarine, chocolade en ijs. Maar dat betekent ook dat het in producten wordt gebruikt waar margarine of/en chocolade in zit. Het gebruik van palm olie gaat duizenden jaren terug. Palm olie werd als eerste gebruikt om mee te koken (niet gek dus dat ik dat dacht). Maar nu wordt het dus ook gebruikt voor vele andere dingen, naast voedingsproducten wordt het ook gebruikt voor verzorgingsproducten. Dit komt omdat palm olie van zichzelf geen geur en smaak heeft. En palm olie heeft de eigenschap dat het de textuur en smaak van het product verbeterd waarvoor het gebruikt wordt. Daarnaast is het ook een betaalbaar ingrediënt. Allemaal voordelen dus om palm olie in voedingsproducten te gebruiken en een mooi plus punt is dat het tegenwoordig duurzaam geproduceerd wordt.

 

Het was leuk om deze week weer iets geleerd te hebben over voeding. Ik heb voor mezelf nu een duidelijk antwoord op de vraag what is palm oil. Zeker iets om aan mijn vrienden te vertellen de volgende keer dat ik ze spreek. Mooi om te weten dat ik duurzaam eet zonder er echt bewust bij stil te staan. En mooi om nu te weten wat palmolie is.